یبوست بعد از زایمان چطوری درمان میشه؟ چقدر طول میکشه؟

0 69

یبوست بعد از زایمان چطوری درمان میشه؟ چقدر طول میکشه؟ | سلامت

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

خون دماغ یا گوش درد

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

مشکل در بلع

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

خون در مدفوع

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

درد کمر، پا، دست یا زانو

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

معده درد یا حالت تهوع

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

زخم مداوم دهانی

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

سرفۀ مزمن

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

اضطراب و استرس

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

یبوست بعد از زایمان می‌تونه مربوط به فاکتورهایی مثل تغییرات هورمونی، ضعف عضلات کف لگن و ناحیه رکتوم، کم‌آبی بدن، مصرف داروهای مُسکن و ترس یا اضطراب در مورد درد ناشی از دفع مدفوع پس از زایمان باشه. یبوست بعد از زایمان اذیت‌کننده است اما میشه با روش‌های ساده حتی تو خونه درمانش کرد. تو این مقاله از مجله درمانکده در مورد شیوه‌های رایج درمان یبوست بعد از زایمان سزارین و طبیعی صحبت می‌کنیم.

راه‌کارهای درمان یبوست بعد از زایمان چیست؟

راه‌حل‌های مختلفی برای درمان یبوست بعد از زایمان وجود داره که عبارت‌اند از:

  • هیدراته بمانید: مصرف مایعات کافی برای حفظ حرکات منظم روده ضروریه. در طول روز مقدار زیادی آب و سایر نوشیدنی‌های بدون کافئین بنوشید تا از کم‌آبی بدن جلوگیری کنید.
  • رژیم غذایی پر فیبر داشته باشید: با گنجاندن غذاهایی مثل غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و آجیل در رژیم غذایی‌تون، مصرف فیبر رو بیشتر کنید. فیبر به مدفوع حجم میده و به حرکات منظم روده کمک می‌کنه. برای جلوگیری از هرگونه تغییر ناگهانی که ممکنه باعث نفخ یا ناراحتی بشه، مصرف فیبر رو به تدریج زیاد کنید.
  • به طور منظم ورزش کنید: انجام فعالیت بدنی ملایم مثل پیاده‌روی می‌تونه به تحریک حرکات روده و کاهش یبوست کمک کنه. قبل از شروع هر برنامه ورزشی با دکتر زنان مشورت کنید، به خصوص اگر زایمان پیچیده‌ای داشتید یا در حال نقاهت پس از سزارین هستید.
  • عادت‌های خوب اجابت مزاج رو تمرین کنید: با اختصاص دادن زمانی برای اجابت مزاج، ترجیحا بعد از غذا، برنامه منظمی برای دفع مدفوع ایجاد کنید. به احساس دفع مدفوع سریع پاسخ دهید و از تاخیر یا مقاومت در برابر آن خودداری کنید. علاوه بر این، هنگام نشستن روی توالت فرنگی، پاهاتون رو کمی بالا ببرید تا حالت چمباتمه رو شبیه‌سازی کنید. این حالت، دفع مدفوع رو آسان‌تر می‌کنه.
  • از داروهای ملین مدفوع استفاده کنید: اگر تغییر سبک زندگی به تنهایی باعث درمان یبوست بعد از زایمان نشه، ممکنه پزشک داروهای ملین‌ ملایم رو برای کاهش موقت یبوست توصیه کنه. مهمه که قبل از مصرف هر گونه دارویی با پزشک متخصص مشورت کنید، به خصوص اگر در دوران شیردهی هستید.
  • مصرف داروهای ضد درد رو مدیریت کنید: اگر از داروهای ضد درد استفاده می‌کنید، عوارض جانبی احتمالی یبوست رو با پزشک در میان بگذارید. ممکنه دکتر زنان راهبردهای جایگزین برای مدیریت درد رو پیشنهاد بده.
داروهای مسکن را می‌بینید. مصرف این داروها می‌تواند منجر به یبوست پس از زایمان شوند.
مدیریت مصرف داروهای مسکن می‌تونه ریسک بروز یبوست بعد از زایمان رو کاهش بده.

بیشتر بدانید: علائم، دلایل و راه‌های درمان یبوست

برای یبوست بعد از زایمان چی بخوریم؟

هنگامی که دچار یبوست بعد از زایمان می‌شوید، باید مصرف برخی مواد غذایی رو بیشتر کنید؛ از جمله:

غذاهای غنی از فیبر

در وعده‌های غذایی‌تون از غذاهای پر فیبر استفاده کنید تا مدفوع حجیم بشه و حرکات روده رو تقویت کنه. مواد غذایی‌ای مثل غلات کامل (جو دوسر، برنج قهوه ای، نان سبوس دار)، میوه‌ها (سیب، گلابی، توت)، سبزیجات (کلم بروکلی، اسفناج، هویج)، حبوبات (لوبیا، عدس) و آجیل (بادام، گردو) فیبر زیادی دارند و بسیار مناسب هستند.

آلو و آب آلو

مصرف آلو (آلو خشک) و آب آلو به دلیل داشتن خواص ملین طبیعی، برای درمان یبوست بعد از زایمان مناسب هستند. آن‌ها سوربیتول (sorbitol) و فیبر دارند که می‌تونن به نرم شدن مدفوع و کاهش یبوست کمک کنند. مصرف این خوراکی‌ها رو با مقدار کم مثل چند آلو یا یک لیوان کوچک آب آلو در روز شروع کنید و به تدریج در صورت نیاز مقدارش رو بیشتر کنید.

مایعات

با نوشیدن آب فراوان در طول روز، هیدراته بمانید. هیدراتاسیون کافی می‌تونه مدفوع رو نرم و دفع آن رو آسان‌تر کنه. علاوه‌بر این، مایعات گرم مثل دمنوش‌های گیاهی یا آب گرم با لیمو ممکنه اثر محرک ملایمی روی سیستم گوارشی داشته باشه.

خانمی که نوزادش را در آغوش گرفته است و در حال نوشیدن آب است. مصرف مایعات کافی به درمان یبوست پس از زایمان کمک می‌کند.
برای جلوگیری از یبوست بعد از زایمان، مهمه که به اندازه کافی آب بنوشید.

غذاهای غنی از پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفیدی هستند که می تونن به بهبود سلامت روده و بهبود حرکات منظم روده کمک کنند. پس در نتیجه ماست و کفیر که منابع خوبی از پروبیوتیک‌ها هستند، می‌تونن به هضم غذا کمک و از یبوست جلوگیری کنند.

چربی‌های سالم

چربی‌های سالم مثل آووکادو، آجیل، دانه‌ها و روغن زیتون رو در رژیم غذایی‌تون بگنجانید. این چربی‌ها می‌تونن به روان شدن روده‌ها و تقویت حرکات روده کمک کنند.

بیشتر بدانید: نفخ بعد از زایمان؛ دلایل و راه‌‌های درمان آن

اسموتی‌ها و آب میوه‌ها

برای افزایش مصرف فیبر و مایعات، اسموتی‌ها یا آب میوه‌هایی با ترکیبات میوه‌ها و سبزیجات تهیه کنید. می‌تونید موادی مثل اسفناج، کلم پیچ، انواع توت‌ها، دانه کتان و دانه چیا که فیبر بالایی دارن و مغذی هستند رو هم به این نوشیدنی اضافه کنید.

داروهای گیاهی

بعضی از دمنوش‌های گیاهی مثل نعناع، زنجبیل یا بابونه ممکنه اثرات ملین خفیفی داشته باشند یا به تسکین دستگاه گوارش کمک کنند. با این حال، قبل از استفاده از هرگونه داروهای گیاهی، به خصوص اگر در دوران شیردهی هستید، با دکتر زنان آنلاین مشورت کنید.

دریافت نوبت و مشاوره با پزشک منتخب بیماران

دکتر محمدعلی کریمی

دریافت نوبت

به یاد داشته باشید که بهتره به تدریج تو سبک غذایی‌تون تغییرات ایجاد کنید و به پاسخ بدن‌تون به این تغییرات توجه کنید. اگر نگرانی یا محدودیت‌های غذایی خاصی دارید، از پزشک متخصص راهنمایی بگیرید.

داروهای گیاهی را می‌بینید که مصرف آنها می‌تواند به درمان یبوست بعد از زایمان کمک کند.
برای مصرف داروهای گیاهی با هدف مدیریت یبوست بعد از زایمان، حتما با پزشک مشورت کنید.

احتمال یبوست بعد از زایمان سزارین بیشتره یا طبیعی؟

یبوست می‌تونه هم بعد از زایمان سزارین و هم بعد از زایمان طبیعی رخ بده. عوامل خطر و عوامل موثر در یبوست می‌تونه بین این ۲ نوع زایمان متفاوت باشه:

عوامل موثر در یبوست بعد از زایمان سزارین

این فاکتورها عبارت‌اند از:

  • عوامل جراحی: از اونجایی که در سزارین، جراحی عمیقی روی شکم اتفاق میفته، ممکنه بهبودی کند باشه و عملکرد روده دیرتر به حالت عادی برگرده. همچنین دستکاری روده‌ها حین جراحی یا اثرات داروی بیهوشی هم می‌تونه شرایط رو بدتر کنه.
  • تحرک محدود: بعد از سزارین، ممکنه بعضی از خانم‌ها احساس ناراحتی و حساسیت در اطراف محل برش داشته باشن و فعالیت بدنی و حرکت براشون سخت بشه. کاهش تحرک هم می‌تونه سیستم گوارشی رو کند و خطر یبوست رو افزایش بده.
  • داروهای ضد درد: معمولا برای مدیریت درد بعد از جراحی در خانم‌هایی که تحت عمل سزارین قرار می‌گیرن، داروهای مسکن تجویز میشه. داروهای ضد درد هم با کاهش سرعت حرکات روده باعث ایجاد یبوست میشن.
اینفوگرافیک عوامل موثر در یبوست بعد از زایمان
فاکتورهایی مثل جراحی، کاهش تحرک و مصرف داروهای مُسکن زمینه رو برای بروز یبوست بعد از زایمان سزارین مهیا می‌کنند.

عوامل موثر در یبوست بعد از زایمان طبیعی

این عوامل می‌تونن شامل موارد زیر باشند:

  • تغییرات هورمونی: نوسانات هورمونی که در دوران بارداری و زایمان رخ میده، می‌تونه روی حرکات روده تاثیر بذاره و به بروز یبوست موقت کمک کنه.
  • کشیدگی عضلات کف لگن: زایمان واژینال، عضلات کف لگن رو تحت فشار قرار میده و منجر به ضعیف شدن عضلات میشه. ضعیف شدن عضلات کف لگن می‌تونه اجابت مزاج منظم رو چالش برانگیزتر کنه و احتمال یبوست رو افزایش بده.
  • پارگی پرینه یا اپی زیاتومی (episiotomies): اگر حین زایمان واژینال نیاز به پارگی پرینه یا اپی زیاتومی (برش‌های جراحی) باشه، ممکنه خانم‌ها ناراحتی یا درد رو در ناحیه پرینه تجربه کنند که باعث ترس آن‌ها در اجابت مزاج میشه. ترس از درد یا ناراحتی می‌تونه منجر به تاخیر در حرکات روده و یبوست بشه.

بیشتر بدانید: همه چیز درباره مراقبت‌های بعد از زایمان

درمان یبوست بعد از زایمان در چند خط

پس از زایمان، ممکنه خانم‌ها به دلایل مختلفی مثل خستگی، کمبود وقت یا تطبیق با برنامه شیردهی، تغییراتی رو تو رژیم غذایی و سطح فعالیت‌شون تجربه کنند. مصرف ناکافی فیبر، فعالیت بدنی ناکافی و عادت‌های بد روده همگی می‌تونن به یبوست بعد از زایمان کمک کنند. اگر این مشکل ادامه پیدا کرد یا بعد از زایمان شدید شد، توصیه میشه برای ارزیابی و راهنمایی بیشتر از طریق سایت درمانکده با پزشک مشورت کنید.

چند سوال درباره درمان یبوست بعد از زایمان

یبوست بعد از زایمان چقدر طول میکشد؟

مدت زمان یبوست بعد از زایمان می‌تونه در زنان متفاوت باشه. به طور کلی، این مشکل در چند روز ابتدایی تا هفته‌های اول بعد از زایمان شایع‌تره و به مرور زمان با بهبودی بدن برطرف میشه.

آیا یبوست بعد از زایمان طبیعیه؟

بله. این مشکل یک اتفاق رایج بعد از زایمان در بسیاری از خانم‌هاست. بدن در طول بارداری و زایمان دچار تغییرات مختلفی میشه که ممکنه روی سیستم گوارشی تاثیر بذاره و منجر به بروز یبوست بشه.

آیا می‌تونیم از خاکشیر برای یبوست بعد از زایمان استفاده کنیم؟

بله. خاکشیر می‌تونه به عنوان یکی از روش‌های درمانی برای یبوست پس از زایمان مورد استفاده قرار بگیره. خاکشیر، یک نوع بذر طبیعی حاوی فیبر قابل حل و غیر قابل حله و می‌تونه به تسهیل گذر غذا از دستگاه گوارش کمک کنه.

 14 بازدید


Leave A Reply

Your email address will not be published.