کهیر و عوامل حساسیت زا چیست؟ + مواد غذایی حساسیت زا | سلامت
کهیر (Urticaria) عارضهای است که بر اثر حساسیت به مواد غذایی و میوههای حاوی هیستامین باعث بروز واکنش آلرژیک میشود. اکثر خوراکیهای مورد استفاده در طول روز سرشار از هیستامین هستند که با شناخت آنها میتوانید از واکنش حساسیتزا بدن در امان باشید.
هیستامین یک ماده شیمیایی است که بهطور طبیعی در بدن و برخی غذاها وجود دارد. بعضی افراد با خوردن مواد غذایی یا میوههای حاوی هیستامین دچار واکنش حساسیتی کهیر میشوند. اما این عارضه ممکن است در خیلی از اشخاص اثر منفی نداشته باشد.
اما بهطور کلی باید گفت برخی از غذاها و میوههای حاوی هیستامین عامل ایجاد کهیر هستند. اگر شما هم پس از خوردن منابع خاصی از مواد غذایی یا مرکبات دچار خارش و این عارضه پوستی میشوید تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید که میخواهیم میوهها و مواد غذایی حساسیتزا برای کهیر را بیشتر بشناسیم.
کهیر پوستی و عوامل حساسیت زا
کهیر (Urticaria) یک واکنش آلرژیک است که در مواقع آزاد شدن هیستامین برای شناسایی ماده مضر در بدن ایجاد میشود. آزادسازی هیستامین با التهاب و گشاد شدن رگهای خونی همراه است که نتیجه آن بروز کهیر خواهد شد.
بهطور کلی این عارضه به 2 دسته تقسیم میشود. اگر بیش از 6 هفته ادامهدار باشد از نوع کهیر مزمن است و که دیگر به آن واکنش حساسیتزا نمیگویند، بلکه باید اختلال خود ایمنی دانست. اما اگر تازه و کوتاه مدت باشد کهیر حاد است که نوعی حساسیت و آلرژی ناشی از آلودگی پوستی یا تنفسی خواهد بود.
اما علیرغم ناراحتیهایی که این علائم میتوانند ایجاد کنند، هیستامین نقش مهم و پیچیدهای در دفاع بدن ایفا میکند.

کدام مواد غذایی باعث بروز کهیر میشوند؟
خوب است بدانید کهیر میتواند در صورت عدم شناسایی عامل حساسیتزا که باعث بروزش شده به صورت مزمن باقی بماند. بنابراین در صورت تجربه واکنش آلرژیک حتما با دکتر تغذیه یا پزشک عمومی درمانکده مشورت کنید.
حساسیت و واکنش آلرژیک مانند کهیر میتواند در افراد با جنسیت و سنین مختلف ایجاد شود. این در حالی است که برخی افراد با خوردن مواد غذایی خاصی دچار واکنش پوستی میشوند اما بعضی دیگر دقیقا با مصرف همان مواد غذایی هیچ مشکلی پیدا نمیکنند.
مواردی همچون گوجهفرنگی، آجیل، شکلات، ماهی، شیر، توت و تخممرغ رایجترین مواد غذایی هستند که باعث بروز عارضه پوستی کهیر میشوند. معمولا احتمال این نوع واکنش پوستی با مصرف مواد غذایی تازه به نسبت زمانی که آنها را میپزید بیشتر است.
منظور از عدم تحمل هیستامین چیست؟
برخی از افراد در پاسخ به غذاهایی که حاوی هیستامین هستند یا باعث آزادسازی آن میشوند، علائم ایجاد میکنند. پزشکان این وضعیت را عدم تحمل هیستامین مینامند. عدم تحمل هیستامین باعث ایجاد علائم مختلفی میشود که کهیر و خارش پوستی مهمترین آنها بهشمار میآیند.
بیشتر بدانید: کهیر پوشک چیست؟
آنزیم دیآمین اکسیداز (DAO) مسئول تجزیه هیستامین در بدن است. افرادی که سطح پایینتری از DAO دارند، مقدار بیشتری هیستامین در بدن آزاد میکنند، از همینرو بیشتر در معرض ابتلا به واکنش آلرژیک مانند کهیر خواهند بود.
در صورت لزوم می توانید با دکتر پوست و مو آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
مواد غذایی کم هیستامین کدامند؟
همانطور که متوجه شدید هیستامین عامل مهمی در بروز عارضه پوستی کهیر محسوب میشود. هدف رژیم کم هیستامین کاهش علائم عدم تحمل هیستامین و این عارضه پوستی است.
یک مطالعه کوچک در سال 2018 نشان داد که رژیم غذایی 4 هفتهای کم هیستامین به کاهش علائم در بزرگسالان مبتلا به کهیر کمک میکند.
علاوهبر عواملی مانند دارو، سطح استرس و سلامت کلی فرد مواد غذایی کم هیستامین میتوانند ایجاد این عارضه را مدیریت کنند. آنها عبارتند از:
- نان
- سیر
- برنج
- پاستا
- خردل
- زردچوبه
- گوشت تازه
- سیب زمینی
- سبزیجات تازه
- دانه و روغن کتان
- محصولات لبنی غیر از پنیر و ماست
- انواع خاصی از ماهیهای تازه مانند سالمون و قزل آلا
بهتر است قبل از شروع هر نوع رژیم غذایی یا استفاده از منابع خاصی برای کنترل عارضه پوستی کهیر (Urticaria) ابتدا با دکتر تغذیه آنلاین درمانکده مشورت کنید.
مواد غذایی حساسیت زا برای کهیر کدامند؟
مواد غذایی که در ادامه معرفی میکنیم غنی از هیستامین هستند، از همینرو توصیه میشود از خوردن آنها اجتناب کنید یا به حداقل برسانید.
آنها شامل موارد زیر میشوند:
- پنیر
- ماست
- فست فود
- نوشیدنیهای الکلی
- غذاهای تخمیر شده
- گوشتهای کنسرو شده
- اسفناج، گوجهفرنگی و بادمجان
- چاشنیهایی مانند پودر فلفل قرمز، دارچین، میخک و سرکه
- ماهیهای کنسرو شده، منجمد و دودی مانند ماهی تن و ساردین

منابع سرشار از هیستامین بسیار متنوع هستند. بنابراین میتوان گفت لیست مواد غذایی حساسیتزا برای کهیر بهطور قطعی کامل نیست.
در ضمن برخی مواد غذایی، داروها یا نوشیدنیها دقیقا منبع هیستامین نیستند اما به آزادسازی این ماده یا مهار آنزیم مورد نیاز برای تجزیه آن کمک میکنند. چند نمونه از مهمترین موارد عبارتند از:
- آجیل
- چای سیاه
- جوانه گندم
- سفیده تخممرغ
- ترشیهای کنسروی
- نوشیدنیهای انرژیزا
- محصولات کاکائو مانند انواع شکلات
- داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین
- آنتی بیوتیکها مانند ایزونیازید (isoniazid) و داکسی سایکلین (doxycycline)
- افزودنیهای غذایی مانند برخی مواد نگهدارنده از جمله بنزوآت، تارتازین و سولفیتها
تارتازین (رنگ زرد لیمویی خوراکی) نوعی مواد رنگی است که برای خوش رنگ شدن آب نباتها، نوشابه، شیرینیها، چیپس، کنسرو، سسها، غلات فرآوری شده و سوپهای آماده استفاده میشود.
بیشتر بدانید: کهیر صورت و گردن چیست؟
از سولفیت برای نگهداری غذاهای بستهبندی در طولانی مدت استفاده میکنند. هرچه میزان مصرف این مواد مصنوعی کمتر باشد به همان میزان احتمال ابتلای شما به این عارضه پوستی کاهش مییابد.
میوههای حساسیت زا برای کهیر را بشناسید!
برخی میوهها هم مانند مواد غذایی عاملی حساسیتزا برای کهیر محسوب میشوند. آنها یا منبع غنی از هیستامین هستند یا میتوانند در صورت عدم وجود این ماده در بدن باعث آزادسازی هیستامین شوند.
میوه های حساسیت زا برای کهیر (Urticaria) عبارتند از:
- آلو
- موز
- پاپایا
- کیوی
- گیلاس
- آناناس
- آووکادو
- توت فرنگی
- میوههای خانواده مرکبات
چگونه اثرات میوهها و مواد غذایی حساسیتزا برای کهیر را کنترل کنیم؟
شما میتوانید با در نظر گرفتن علائم این نوع واکنش آلرژیک راهی برای کنترل آن پیدا کنید. مثلا:

- وعدههای غذایی خود را از قبل برنامهریزی کنید.
- مواد غذایی و میوهها را به صورت تازه و روزانه بخرید.
- هنگام صرف غذا در رستوران مواد تشکیل دهنده آن را بپرسید.
- علائم و محرکهای آلرژیک خود را هنگام بروز کهیر در یک دفترچه ثبت کنید.
روش آزمایش مواد غذایی حساسیت زا برای کهیر
در اغلب موارد کهیر بهطور تصادفی در نیمه شب رخ میدهد که باید آن را یک واکنش واقعی آلرژی غذایی دانست. این نوع حساسیت معمولا در عرض چند ساعت پس از وقوع از بین میروند و نیازی به انجام آزمایش آلرژیک نیست.
اما اگر این عارضه پوستی به مدت طولانی باقی ماند و با سایر واکنشهای حساسیتزا همراه شد، میتوانید ابتدا به صورت خانگی آن را مورد آزمایش قرار دهید. برای این منظور به مدت چهار هفته مواد غذایی غنی از هیستامین را که در بالا معرفی کردیم از برنامه غذایی خود حذف کنید.
بیشتر بدانید: کهیر مزمن چیست؟
سپس هر یک را جداگانه در طول یک هفته مصرف کرده و واکنش فیزیکی بدنتان را بنویسید. در این صورت میتوانید تشخیص دهید کدام ماده غذایی یا میوه دقیقا باعث بروز کهیر در بدن شما میشود. اگر پزشک صلاح بداند از شما میخواهد تست آلرژی مواد غذایی برای کهیر را انجام دهید.
واکنش آلرژیک کهیر در یک نگاه
اگر با مصرف برخی مواد غذایی یا میوهها دچار خارش پوستی و کهیر (Urticaria) میشوید خود را از منابع مفید محروم نکنید. شما میتوانید به راحتی با امتحان کردن برخی از خوراکیها که لیست کاملی از آنها را در این مقاله از درمانکده معرفی کردیم، عامل تحریک و ایجاد کننده عارضه پوستی کهیر را بشناسید.
شما تاکنون با این عارضه پوستی مواجه شدهاید؟ کدام ماده غذایی یا میوهها عامل اصلی بروز حساسیت برای کهیر در شما بودهاند؟ نظرات و تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.
سوالات متداول Urticaria
یکی از رایجترین مواد غذایی که باعث بروز این عارضه پوستی خواهد شد، مصرف تخم مرغ است. اگر هربار بعد از مصرف آن دچار خارش و علائم حساسیت شدید شما به این ماده غذایی آلرژی دارید.
موز، گیلاس، توت فرنگی، آووکادو، کیوی، مرکبات
مصرف سبزیجات فراوان، گوشت تازه، برنج، پاستا، نان، محصولات لبنی غیر از ماست و پنیر، ماهی سالمون و قزل آلا مجاز است.
منبع: medicalnewstoday | healthline | healthcentral