درمان سرفه خشک چیست؟ + طب سنتی و درمان خانگی

0 15

درمان سرفه خشک چیست؟ + طب سنتی و درمان خانگی | سلامت

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

خون دماغ یا گوش درد

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

مشکل در بلع

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

خون در مدفوع

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

درد کمر، پا، دست یا زانو

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

معده درد یا حالت تهوع

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

زخم مداوم دهانی

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

سرفۀ مزمن

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

اضطراب و استرس

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

درمان سرفه خشک پروسه نسبتا طولانی‌ای دارد، زیرا این نوع سرفه اغلب بدون مخاط و با احساس قلقلک انتهای گلو ایجاد می‌شود. از همین‌رو مهمترین نکته برای بهبودی سرفه‌های خشک تشخیص علت آن است.

اگر هر از گاهی دچار سرفه می‌شوید، جای نگرانی نیست، زیرا سرفه نوعی مکانیسم طبیعی بدن برای پاکسازی ریه‌ها و مجاری تنفسی محسوب می‌شود. اما اگر موقع سرفه مخاطی بیرون نیاید، به این معنی است که ریه‌ها یا لوله تنفسی با مخاطی مسدود نشده‌اند. این وضعیت به عنوان سرفه خشک (dry cough) یا غیر مولد شناخته می‌شود. برای درمان سرفه خشک، پزشک ابتدا باید بیماری ایجادکننده آن مانند آنفولانزا، سرماخوردگی یا ویروس کرونا را تشخیص دهد. در برخی موارد این نوع سرفه‌ها می‌توانند ناشی از حساسیت فصلی و آلرژی باشند که اغلب راه‌کارهای درمان خانگی بسیار کمک‌کننده خواهند بود. 

اگر شما هم پس از بهبودی از بیماری همچنان سرفه‌های بدون مخاط دارید که برای مدت طولانی بهتر نشده، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا راه‌کارهای پزشکی و خانگی درمان سرفه خشک را بررسی کنیم.

درمان سرفه خشک کودکان

تصویر کودک در حال سرفه‌های شدید
درمان دارویی سرفه‌های خشک در کودکان باید حتما زیر نظر پزشک اطفال انجام شود.

معمولا درمان سرفه خشک کودکان کمی طولانی می‌شود، زیرا اکثر داروهای مفید جهت بهبودی این عارضه برای کودکان ممنوع است. از همین‌رو توصیه می‌شود برای درمان سرفه خشک کودکان مخصوصا بچه‌های زیر ۶ سال حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید. 

پزشک می‌تواند شربت مناسب سرفه خشک را با توجه به سن و وزن کودک با دوزهای مورد نیاز تجویز کند. از طرفی شربت و داروهای مناسب برای کودکان باید بر اساس علل ایجادکننده سرفه خشک تجویز شوند.

بیشتر بدانید: علائم سرطان گلو چگونه است؟

کدام داروها برای درمان سرفه‌های خشک موثرند؟

درمان سرفه خشک با دارو می‌تواند با توجه به علت زمینه‌ای آن متفاوت باشد. در اغلب موارد پزشک برای درمان این عارضه به روش زیر عمل می‌کند:

  • تجویز شربت دکسترومتورفان
  • تجویز اسپری تنفسی برای درمان عفونت‌های تنفسی
  • تجویز داروی ضد حساسیت
  • تجویز داروی مناسب برای بهبودی رفلاکس اسید معده (عامل سرفه خشک شبانه)
  • تجویز دارو برای درمان بیماری انسداد ریه‌ها (عامل سرفه‌های خشک مزمن)
اینفوگرافیک درمان‌سرفه خشک با دارو
اگر علت سرفه‌های خشک جدی باشد (ناشی از ویروس یا عفونت)، پزشک از روش دارو درمانی استفاده می‌کند.

برای دریافت راهنمایی بیشتر و مشاوره آنلاین با دکتر متخصص گوش، حلق و بینی درمانکده در ارتباط باشید.

درمان سرفه خشک در خانه

اگر علت سرفه خشک بیماری جدی نباشد، در اغلب موارد بعد از یک هفته بهبود پیدا می‌کند و ‌درمان خانگی برای تسریع این روند بسیار موثر است. از طرفی برخی افراد به دلیل عوارضی مانند خواب‌آلودگی دارو و شربت ضد سرفه ترجیح می‌دهند از راه‌کارهای خانگی استفاده کنند. 

بهترین درمان سرفه خشک به روش خانگی و طبیعی شامل موارد زیر می‌شود:

عسل

عسل بهترین ماده طبیعی برای درمان سرفه خشک است. این ماده خاصیت ضد التهابی دارد که برای درمان علت ویروسی و باکتریایی سرفه خشک بسیار موثر خواهد بود. شما می‌توانید برای التیام این نوع سرفه روزی سه قاشق عسل میل کنید. ترکیب عسل با آب ولرم یا شیر برای درمان سرفه‌های خشک اثربخشی بالایی دارد.

زردچوبه

این ماده دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد التهابی بسیار قوی است. از گذشته زردچوبه برای درمان بیماری‌های تنفسی مانند برونشیت و آسم مورد استفاده قرار می‌گرفت. امروزه برای درمان سرفه خشک می‌توان این ماده را به شکل چای گیاهی و کپسول تهیه کرد. همچنین شما می‌توانید یک قاشق چای‌خوری زردچوبه را با شیر ولرم مخلوط و میل کنید.

فلفل قرمز

یکی دیگر از راه‌کارهای درمان خانگی سرفه خشک استفاده از فلفل قرمز است. این ماده تند و تیز باعث گرم شدن و تحریک ریه‌ها می‌شود، بدین شکل سرعت درمان سرفه‌های خشک بیشتر خواهد شد. شما می‌توانید نوک قاشق چای‌خوری فلفل قرمز را با یک قاشق غذاخوری عسل، ۲ قاشق غذاخوری آب و یک قاشق چای‌خوری سرکه مخلوط و روزی سه بار میل کنید.

پیاز

یکی از بهترین راه‌کارهای خانگی برای درمان سرفه‌های خشک، مصرف آب پیاز است. پیاز خاصیت ضد التهابی دارد و به سرعت می‌تواند سرفه خشک مزمن را درمان کند. شما می‌توانید یک قاشق چای‌خوری آب پیاز را با یک قاشق غذاخوری عسل ترکیب کرده و روزی ۲ بار میل کنید.

بیشتر بدانید: بهترین روش درمان گرفتگی صدا چیست؟

سیر

سیر با خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی برای درمان سرفه خشک معجزه می‌کند. اگر خوردن سیر خام برای شما دشوار است، می‌توانید ۲ تا سه حبه سیر را با مقدار کمی آب بجوشانید و سپس با یک قاشق چای‌خوری عسل میل کنید. همچنین اضافه کردن مقدار کمی پونه کوهی در متعادل کردن طعم سیر بسیار موثر است.

دیگر راه‌کارهای مفید برای بهبودی سرفه خشک در خانه عبارت‌اند از:

  • نوشیدن مایعات فراوان برای هیدراته نگه داشتن بدن
  • مرطوب نگه داشتن محیط خانه با دستگاه بخور
  • دوش حمام آب گرم یا سونای بخار

در طب سنتی چگونه می‌توان سرفه خشک را درمان کرد؟

درمان سرفه خشک از نظر طب سنتی شامل موارد زیر می‌شود:

  • چای آویشن
  • چای زنجبیل
  • قرقره آب نمک
  • استنشاق گیاهان دارویی مانند اکالیپتوس
  • استفاده از دستگاه بخور
  • چای ریشه شیرین‌بیان
  • دمنوش بابونه
  • ماساژ قفسه سینه با روغن بادام شیرین

در صورت لزوم می توانید با دکتر گوش حلق بینی آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص گوش حلق بینی مراجعه کنید.

اینفوگرافیک درمان سرفه خشک از نظر طب سنتی
راه‌کارهای طب سنتی به کاهش و بهبود علائم سرفه‌های خشک کمک می‌کنند.

چگونه سرفه‌های خشک شبانه را درمان کنیم؟

یکی از معضلات بزرگی که سرفه‌های خشک ایجاد می‌کنند، احساس خارش و تحریک گلو در شب است. بهترین راه‌کار برای درمان سرفه خشک شبانه نوشیدن یک لیوان مایعات گرم قبل از خواب و مرطوب نگه داشتن فضای اتاق به کمک دستگاه بخور است. شما می‌توانید با ترکیب ۲ قاشق چای‌خوری عسل و یک فنجان آب ولرم به راحتی سرفه خشک شبانه را متوقف کنید. این ترکیب برای کودکان زیر یک سال ممنوع است.

درمان سرفه خشک حساسیتی

سرفه‌های خشک حساسیتی اغلب بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شوند و معمولا خطرناک نیستند. اما این موضوع نباید به عدم درمان آن‌ها منجر شود، زیرا ممکن است این عارضه در بلندمدت به آسم یا آلرژی شدید تبدیل شود. 

در جدول زیر بهترین درمان سرفه خشک حساسیتی را مشاهده می‌کنید:

درمان خانگی درمان پزشکی
استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز مصرف آنتی‌هیستامین
استفاده از دستگاه تصفیه‌کننده هوا مصرف داروهای ضد احتقان
دوری از آلرژن‌ها مانند کپک، شوره، گردوغبار و… استفاده از اسپری استنشاقی مخصوص
ترکیب عسل، آبلیمو، دارچین و آب ولرم تزریق آلرژن با دوز کم برای سازگاری بدن با ماده حساسیت‌زا
جدول روش درمان سرفه‌های خشک حساسیتی

درمان سرفه خشک در بارداری چگونه است؟

بهترین درمان سرفه خشک در دوران بارداری شامل راه‌کارهای خانگی و پزشکی است. در اغلب موارد برای کاهش علائم ناشی از این عارضه، شربت دکسترومتورفان توصیه می‌شود. دوز مصرف این دارو باید حتما با تایید پزشک متخصص زنان تعیین شود. روش‌های درمان خانگی عبارت‌اند از:

  • مصرف غذاهای سرشار از روی برای بالا بردن ایمنی بدن
  • مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C مثل گوجه‌فرنگی، پرتقال و کیوی
  • نوشیدن مایعات فراوان
  • استراحت کافی
  • ترکیب عسل، آبلیمو و آب ولرم
  • قرقره آب نمک
  • مرطوب نگه داشتن فضای خانه و اتاق

بیشتر بدانید: سرطان حنجره چه علائمی دارد؟

درمان سرفه‌های خشک سینوزیتی

در اغلب موارد عفونت سینوزیت ناشی از یک عامل باکتریایی است. در این صورت فرد معمولا دچار سرفه‌های خلط‌دار و پشت حلق می‌شود. با این حال امکان دارد شما پس از عفونت سینوزیت با سرفه‌های خشک مواجه شوید. در این صورت پزشک برای درمان سرفه خشک به علت سینوزیت آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند. 

معمولا مدت زمان مصرف آنتی‌بیوتیک دوره هفت تا ۱۴ روزه است، بنابراین از قطع خودسرانه آن اکیدا خودداری کنید. زمانی که پزشک متوجه سرفه‌های خشک سینوزیتی ناشی از حساسیت شود، برای کاهش علائم آن اسپری بینی تجویز خواهد کرد.

راهنمای مراجعه به پزشک

سرفه خشک بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود و اغلب درمان آن زمان‌بر خواهد بود. اگر این عارضه پس از یک هفته با راه‌کارهای خانگی بهتر نشد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. شما ابتدا می‌توانید برای درمان سرفه خشک به سراغ پزشک عمومی بروید. در صورتی که علت سرفه خشک ناشی از یک عامل ویروسی یا عفونی جدی باشد، به متخصص گوش، حلق و بینی یا متخصص ریه و بیماری‌های عفونی ارجاع داده می‌شوید. اگر برای پیدا کردن پزشک باتجربه و کاربلد دچار مشکل شده‌اید، از سایت نوبت‌دهی آنلاین درمانکده جهت رزرو نوبت کمک بگیرید.

سوالات متداول

برای درمان سرفه خشک چی بخوریم؟

غذاها و نوشیدنی‌هایی مانند سوپ گرم، مایعات فراوان، دمنوش، آویشن، دمنوش زنجبیل، ترکیب عسل، لیمو و آب ولرم، سیر، آب پیاز، شیر و زردچوبه برای کاهش علائم و تحریک گلو موثر هستند.

کدام میوه برای درمان سرفه خشک مناسب است؟

میوه‌های حاوی ویتامین C مانند پرتقال، کیوی و آناناس که سیستم ایمنی را تقویت می‌کنند.

قوی‌ترین داروی گیاهی ضد سرفه خشک چیست؟

گیاهان دارویی مانند آویشن، زنجبیل، نعناع و ریشه شیرین‌بیان برای درمان این عارضه بسیار مفید هستند. البته در صورت مصرف داروهای شیمیایی حتما با پزشک خود مشورت کنید تا تداخل دارویی ایجاد نشود.

منابع: clevelandclinic | healthline

Loading

Leave A Reply

Your email address will not be published.