آزمایش تیروئید چگونه انجام میشود؟ + آمادگی قبل از آزمایش

0 101

آزمایش تیروئید چگونه انجام میشود؟ + آمادگی قبل از آزمایش | سلامت

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

خون دماغ یا گوش درد

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

مشکل در بلع

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

خون در مدفوع

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

درد کمر، پا، دست یا زانو

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

معده درد یا حالت تهوع

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

زخم مداوم دهانی

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

سرفۀ مزمن

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

اضطراب و استرس

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تیروئید غده کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد و مسئول تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن مانند متابولیسم، تولید انرژی و خلق و خو است. این غده 2 ورمون اصلی تولید می‌کند: تری‌یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4). چنانچه تیروئید به اندازه کافی این هورمون‌ها را تولید نکند، علائمی مانند افزایش وزن، کمبود انرژی و افسردگی را تجربه می‌کنید که از «کم‌کاری تیروئید» ناشی می‌شود. اما اگر بیش از حد هورمون بسازد، به «پرکاری تیروئید» مبتلا می‌شوید که با کاهش وزن، اضطراب و تپش قلب همراه است. پزشکان از آزمایش تیروئید که یک نوع آزمایش خون است برای بررسی عملکرد این غده استفاده می‌کنند. در مقاله‌ امروز مجله درمانکده برای شما توضیح می‎‌دهیم که آزمایش تیروئید چیست و چگونه تفسیر می‌شود. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.

انواع آزمایش تیروئید

در آزمایش تیروئید یک یا چند مورد از موارد زیر اندازه‌گیری می‌شود:

اینفوگرافی درباره انواع آزمایش تیروئید
برای بررسی عملکرد غده تیروئید آزمایش‌های مختلفی وجود دارد که مهم‌ترین آن TSH است.

1. هورمون محرک تیروئید (TSH)

اگر هدف از آزمایش خون اندازه‌گیری هورمون محرک تیروئید باشد، به آزمایش تیروئید به انگلیسی TSH می‌گویند. TSH هورمونی است که از غده‌ هیپوفیز مغز ترشح می‌شود و برای غده تیروئید به‌ عنوان پیام‌رسان عمل می‌کند. اتفاقی که می‌افتد این است که:

  • بدن به طور مداوم سطح هورمون تیروئید را کنترل می‌کند.
  • اگر مقدار هورمون پایین باشد، هیپوفیز TSH آزاد می‌کند.  TSHبه تیروئید می‌گوید که تولید هورمون را افزایش دهد.
  • در صورتی که مقدار هورمون بالا باشد، هیپوفیز TSH کمتری آزاد می‌کند. این به تیروئید سیگنال می‌دهد که تولید هورمون را کاهش دهد.

بیشتر بدانید: بیماری ندول تیروئید چست؟

تصویر شماتیک از یک انسان که غده تیروئید در جلوی گردن او دیده می‌شود
TSH تولید هورمون‌های تیروئید را تنظیم می‌کند.

2. تری‌یدوتیرونین (T3)

T3 هورمون فعال تیروئید است. این هورمون به سلول‌های شما اعلام می‌کند که در کنار سایر عملکردهای خود، انرژی بیشتری تولید کنند. تیروئید مقداری T3 تولید می‌کند، اما در سایر بافت‌ها هم T4 می‌تواند به T3 تبدیل ‌شود. مقدار زیادی از T3 به پروتئین‌ متصل است و به همین دلیل بدن نمی‌تواند از آن به سرعت استفاده کند. آزمایش تیروئید T3 را به سه روش مختلف اندازه گیری می‌کند:

  • T3 کل (total T3): کل تری‌یدوتیرونین موجود در خون (آزاد و متصل به پروتئین) را اندازه می‌گیرد.
  • T3 آزاد (free T3): این آزمایش هورمونی را اندازه می‌گیرد که به پروتئین متصل نیست و بافت‌های بدن می‌توانند از آن استفاده کنند.
  • T3 معکوس (reverse T3): شکل غیرفعال T3 را اندازه می‌گیرد که به گیرنده‌های تیروئید متصل می‌شود اما نمی‌تواند آن‌ها را فعال کند.

هنگامی که T3 معکوس گیرنده‌های تیروئید را اشغال می‌کند، T3 آزاد نمی‌تواند به آن‌ها متصل شود که این به کم‌کاری تیروئید منجر می‌شود. این اتفاق معمولا زمانی رخ می‌دهد که بدن به دلیل گرسنگی یا بیماری شدید تلاش می‌کند انرژی ذخیره کند.

3. تیروکسین (T4)

T4 به عنوان هورمون ذخیره عمل می‌کند و هر زمان که لازم باشد توسط بدن به T3 تبدیل می‌شود. از آزمایش T4 برای اندازه‌گیری 2 مورد زیر استفاده می‌شود:

  • T4 کل (total T4): کل تیروکسین موجود در خون (آزاد و متصل به پروتئین) را اندازه‌گیری می‌کند.
  • T4 آزاد (free T4): مقدار تیروکسینی را نشان می‌دهد که به پروتئین متصل نیست و بافت‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند.

4. تیروگلوبولین (Tg)

تیروگلوبولین پروتئینی است که توسط غده تیروئید ساخته می‌شود. پزشکان از Tg به عنوان نشانگر تومور برای کمک به بررسی روند درمان سرطان تیروئید استفاده می‌کنند. این آزمایش نشان می‌دهد که آیا درمان سرطان موثر بوده است یا خیر. بر اساس تحقیقات، تنها 4 درصد افرادی که سطح Tg آن‌ها کمتر از 1 است، پس از پنج سال شاهد عود سرطان خواهند بود.

5. آنتی‌بادی‌های تیروئید

بعضی از اختلالات تیروئید از بیماری‌های خودایمنی ناشی می‌شوند. در این بیماری‌ها، سیستم ایمنی به اشتباه به سلول‌های سالم تیروئید حمله می‌کند. سه آنتی‌بادی زیر با بیماری خودایمنی تیروئید مرتبط هستند:

  • آنتی‌بادی‌های پراکسیداز تیروئید (TPOAb): این آنتی‌بادی در 95 درصد افراد مبتلا به هاشیموتو (کم‌کاری تیروئید خودایمنی) و حدود 70 درصد افراد مبتلا به بیماری گریوز (پرکاری تیروئید خودایمنی) کشف می‌شود. در تیروئیدیت پس از زایمان هم افزایش TPOAb دیده می‌شود.
  • آنتی‌بادی‌های گیرنده هورمون محرک تیروئید (TRAb): TRAb  این آنتی‌بادی در 90 درصد موارد ابتلا به بیماری گریوز و 10 درصد موارد ابتلا به هاشیموتو یافت می‌شود. با انجام این آزمایش تیروئید در بارداری، پزشک می‌تواند خطر ابتلای نوزاد به بیماری گریوز یا پرکاری تیروئید را مشخص کند.
  • آنتی‌بادی‌های تیروگلوبولین (TgAb): از هر چهار فرد مبتلا به سرطان تیروئید یک نفر TgAb بالا دارد. این آنتی‌بادی در 80 درصد افراد مبتلا به هاشیموتو و 50 تا 70 درصد افراد مبتلا به بیماری گریوز شناسایی شده است.

6. پروتئین‌های متصل‌شونده به هورمون تیروئید

اندازه‌گیری پروتئین‌های متصل‌شونده به T3 و T4 به پزشک کمک می‌کند که مشکلات تیروئید را در افرادی که غدد آن‌ها هنوز به طور طبیعی کار می‌کنند پیدا کند. سه آزمایش رایج عبارتند از:

  • گلوبولین متصل‌شونده به تیروئید (TBG): سطح پروتئین حمل‌کننده هورمون‌های تیروئید را در خون اندازه می‌گیرد.
  • آزمایش T3RU: درصد TBG را در یک نمونه خون نشان می‌دهد.
  • شاخص تیروکسین آزاد (FTI): یک روش قدیمی است که از ضرب کردن T4 کل در T3RU برای بررسی عملکرد تیروئید استفاده می‌کند.

نحوه آماده شدن برای آزمایش تیروئید

بهترین زمان آزمایش تیروئید، ساعات اولیه روز است. برای آزمایش تیروئید ناشتا بودن نیاز نیست. اما اگر پزشک آزمایش‌های دیگری هم برای شما درخواست داده باشد، ممکن است لازم باشد چند ساعت ناشتا باشید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

قبل از خون‌گیری، لیست‌ داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک یا کارکنان آزمایشگاه قرار دهید. همچنین در صورت باردار بودن، این موضوع را با آن‌ها در میان بگذارید. بعضی از داروها و همچنین بارداری ممکن است روی نتیجه آزمایش شما تاثیر بگذارند.

در صورت لزوم می توانید با دکتر غدد آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

مردی که در مطب با پزشک درباره آزمایش تیروئید صحبت می‌کند
در مورد نحوه آماده شدن برای آزمایش تیروئید با پزشک خود مشورت کنید.

تفسیر آزمایش تیروئید

اندازه‌گیری هورمون محرک تیروئید یا TSH نقش مهمی در بررسی عملکرد غده تیروئید دارد. در کنار نتیجه تست T3 آزاد و T4 آزاد، TSH می‌تواند علت مشکل تیروئید را نشان دهد.

سطح نرمال TSH می‌تواند از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد، اما معمولا بین 0/4 تا 4 واحد بین‌المللی میلی به ازای هر لیتر خون (mIU/L) نرمال در نظر گرفته می‌شود. افزایش TSH نشان‌دهنده کم‌کاری تیروئید است و کاهش آن از پرکاری تیروئید ناشی می‌شود.

بیشتر بدانید: عمل تیروئیدکتومی چیست؟

پزشک از طریق مقایسه TSH با مقادیر T4، می‌تواند با دقت بیشتری مشکل تیروئید را پیدا کند:

  • TSH طبیعی+ T4 طبیعی: عملکرد طبیعی تیروئید
  • TSH بالا+ T4 طبیعی: ممکن است در معرض خطر کم‌کاری تیروئید باشید
  • TSH پایین+ T4 بالا: پرکاری تیروئید
  • TSH بالا+ T4 پایین: کم‌کاری تیروئید
  • TSH پایین+ T4 پایین: کاهش عملکرد تیروئید از مشکل دیگری مانند اختلال عملکرد غده هیپوفیز ناشی شده است
اینفوگرافی درباره تفسیر آزمایش تیروئید
پزشک با آزمایش TSH و T4 اطلاعات ارزشمندی درباره عملکرد غده تیروئید کسب می‌کند.

بیشتر بدانید: آیا تیروئید خطرناک است؟

بررسی نتیجه تست TSH در کنار تست T3 هم به تشخیص بیماری کمک می‌کند:

  • T3 پایین+ TSH بالا: کاهش عملکرد تیروئید
  • T3 بالا+ TSH پایین: پرکاری تیروئید
Leave A Reply

Your email address will not be published.